In onze slagerij beschikken wij over een rijpingskast. Hiermee zijn wij de tweede slagerij in heel Friesland.
Vlees dat in de rijpingkast rijpt, een proces dat wel vijf weken kan duren, wordt door kenners gezien als het neusje van de spreekwoordelijke zalm. Het Dry-Aged vlees dat uit de rijpingskast komt, is botermals en heeft een intense smaak.
Dry age is een wijze van vleesrijping die uitsluitend geschikt is voor de hogere kwaliteiten vlees met de mooiste dooradering. Het is een techniek die jaren geleden werd ontdekt toen het vlees open bloot in treinwagons door het weidse Amerika werd vervoerd. Door het hangen in de wind verloor het vlees veel vocht en droogde in. De slagers en koks die het vlees in otvangst namen schrokken in eerste instantie, omdat het aan de buitenkant zwart was geworden en hard en droog aanvoelde.
Maar al snel hadden ze in de gaten dat het jusit een voordeel was. Toen ze het vlees doorsneden bleek het van binnen knalrood en boterzacht te zijn, malser bestond er gewoon niet. Nu de treinwagons allang niet meer gebruikt worden moest er naar iets gezocht worden dat hetzelfde effect kon brengen. Dat is nu een droogkast geworden, of een Dry Aging Cabinet. In deze kasten wordt de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur per seconde gecontroleerd en dat zorgt voor de malsheid en de intense smaak.